Arama Motoru Optimizasyonu SEO Süreci
Arama motoru optimizasyonu/SEO’a başlamadan önce, etkili SEO çalıması ortaya koymak için sürecin çok iyi anlaşılması gerekir. Bu yüzden SEO sürecini 6 aşamaya bölerek detaylı şekilde açıklamaya çalışacağız.SEO çalışması özellikle büyük hedefleri olan e-ticaret, haber ve benzeri siteler için başlar ve genelde bitmez. Bundan dolayı buna bezner siteler genelde SEO birimleri oluşturarak sürekli SEO uzmanlarıyla çalışırlar. Çünkü, günümüzde SEO hedefleri büyük siteler için olmazsa olmazlardandır.
Peki başarıya görüten kaliteli SEO çalışması hangi adımlardan oluşmalıdır:
1. Anahtar Kelime Araştırması
Projeye başlamadan önce anahtar kelime araştırması yapmak, başta Googe ve Yandex olmak üzere, Yahoo, Bing ve diğer arama motorları için önemli olan sitenin semantik çekirdeğini oluşturma noktasında yardımcı olacaktır.Bunun yanında anahtar kelime grupları ve yükselmek istenilen anahtar kelimelerin önceden belirlenmesi ilerde hedeften sapmayı engeller.
- SEO stratejileri için anahtar kelime analizi özellikle sitenin yükselmesinde çok önemli rol oynayan içerikler için hayati önem taşır. Bu yüzden SEO çalışmasına anahtar kelime analiziyle başlamak elzemdir.
2. Rakip Analizi
Rakip analizi SEO çalışmasının diğer önemli aşamasıdır. Rakiplerin arama motorlarındaki performanları, hangi anahtar kelimelerde iyi sıralama katettikler, içeriklerini nasıl oluşturdukları, backlink analiziyle hangi sitelerden backlink aldıkları, domain, sayfa otoriteleri ve benzeri bir çok faktörü kapsayan detaylı rakip alanizi size hem stratejinizi belirlemede yardımcı olacaktır, hem de eksiklerinizi görmeyi sağlayacaktır.Rakip analizi aynı zamanda rakiplerinizin eksiklerini görme fırsatı tanıyacak ve kendi projenizde bu eksiklikleri gidererek arama motoru optimizasyonunda hanenize artı puan yazdırma imkanı sağlayacaktır.
3. Raporlama/Hedef Belirleme
Özellikle kişisel blog sahipleri veya bireysel girişimciler bu kısmı ihmal ederler. SEO firmaları veya SEO uzmanları genelde müşterilerine sunmak için SEO raporu hazırlarlaYani, ihma edilen bu aşama aslında istisnasız bütün websitesi veya blog için önemi aşamadır.
Anahtar kelime ve rakip analizleri yapıldıktan sonra, hedef belirleme adına, raporlama yapılmalıdır. Bu raporlama haftalık ve aylık düzenli şekilde güncellenmelidir.
Önceden belirlenen anahtar kelimelerde katedilen başarı, alınan backlinklerin listesi, belirlenen gün geldiğinde hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı gibi, site içeriği ve hedefe göre rapor şablonu hazırlanmalıdır.
4. İçerik Oluşturma
İçerik istisnasız konusu ne olursa olsun bütün websiteleri için hayati önem taşır. Google sıralama kriterleri için en önemli sinyaller arasında ve en başta kaliteli içerik gösterilir.Kaliteli içerikten kasıt, kullanıcı için faydalı, eşsiz, sorunlara çözüm sunan yazılı veya görsel bilgilerdir.
- Kaliteli SEO Çalışması ve başarıya götüren arama motoru optimizasyonu kaliteli içerikten geçer.
- Kalitesiz içerik,
- Kalitesiz link building çalışması,
- Anahtar kelime ve backlink sapmı yapan sitelere hayat hakkı yok.
5. Sayfa Optimizasyonu/ On-Page SEO
SEO uyumlu kaliteli içerik oluşturduktan sonra Meta başlık ve açıklamaların doğru SEO uyumulu, kullanıcı odaklı, jenerik, unutulmaz olması oldukça önemlidir.En başta yaptığınız anahtar kelime analizi çerçevesinde sayfa optimizasyonu uygulamalısınız.
On-Page SEO içerik için kullanacağınız anahtar kelimeleri de kapsamaktadır.
Site, başlığı h1, h2,h3 etiketleri, site hızı ve bir çok diğer faktör yine bu aşamayı kapsamaktadır.
6. Link İnşası/ Backlink Çalışmaları
Arama motorları örümcek dediğimiz yazılımlar yardımıyla internette yayınlanan bütün içerikleri tararlar ve bir içerikte bağlaşılan URL'yi de belirleyerek ilgili bağlantıya giderler.Eğer sözkonusu içerik ve site kaliteliyse, bu link alan sitenin hanesine + olarak yazılır. Bundan dolayı kaliteli SEO çalışmasının, özgün içerikten sonra gelen en önemli aşaması link inşası/backlink çalışmasıdır.
- Kaliteli Backlink Çalışması ancak kaliteli içeriklerla yapıldığında, başarıyı getirir. Kendi emeğine saygı göstermeyen site sahibine, Google neden saygı gösterim sıralamalarda yer versin ki?
Sonuç
Artık bir websitesinin başarıyı yakalaması için kurulması ve yayına başlaması yetmiyor, çok etkili ve uzun süren SEO stratejilerini uygulaması gerekiyor.Bundan dolayı sitenizi hayata geçirmeden önce mutlaka en azından burada sıraladığımız aşamaları mutlaka uygulamanız gerekiyor.
Unutmayın ki, kalıcı başarı sadece uzun süreli SEO stratejileri belirleyerek, uygulamaktan geçiyor.
Gerçekten güzel bir yazı olmuş. Biz bloggerlar için bu bilgiler çok önemli ama zaman alan bir süreç. İki günde hiçbir şey olmuyor maalesef!
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuz için. Paylaştığım yazılardan faydalanan olursa ne mutlu:)
SilDediğiniz gibi belirli aşamalardan geçtikten sonra blogumuz yerine oturuyor. O yüzden biraz sabırlı olmak gerekiyor. O yüzden sabırlı olanlar da başarılı oluyor.